Artikelen

16 autocross rijneveld

 

LEERBROEK/MEERKERK • De Meerkerkse autocross trekt al jaren een groot aantal regiorijders naar de Burggraaf. Onder hen ook Thomas Rijneveld uit Leerbroek. Zaterdag 25 april rijdt hij voor het laatst met zijn Audi 80.

“De 34 jaar oude auto is op. Twee jaar geleden ben ik lelijk over de kop gegaan en vorig jaar belandde ik in de ijzeren boarding. Daar is ‘tie niet van opgeknapt. Samen met mijn vaste monteur en neef Bastiaan van Wijk heb ik hem in de wintermaanden weer opgelapt. Maar dit wordt waarschijnlijk zijn laatste jaar. Na de cross koop ik een Golfje en bouwen we een nieuwe crossauto. Want ik ben nog lang niet uitgecrosst en bovendien heeft mijn zoon Benjamin ook interesse”, lacht Rijneveld.

Unicum
Zijn eerste crossjaren reed de 49-jarige inwoner van het buurtschap Middelkoop ook in Leerdam. “Toen die organisatie stopte, bleef Meerkerk over. Ik cross inmiddels 20 jaar en vanaf 2000 in deze auto. Een unicum, want de meeste auto’s sneuvelen eerder. Maar ik rijd alleen Meerkerk en daarom heeft mijn Audi het zo lang volgehouden. Ik ben begonnen met een Kever, vervolgens heb ik een paar jaar met een Ford Capri gereden. Maar zijn achterwielaandrijving beviel slecht en toen ben ik gauw overgestapt op deze Audi 80.”

Bangerstox
De aangeschoven Henk Wooning, van medeorganisator EZHACO, is blij met trouwe regiorijders als Thomas Rijneveld. “Speciaal voor de rijder met de kleine beurs introduceren we in Meerkerk ook de Bangerstox. In België en in Noord-Nederland is deze klasse inmiddels een begrip. Op de sloop kan er een auto worden gehaald. Nadat alle onderdelen zijn verwijderd, wordt er een zogenaamd stempel achter de stoel geplaatst en na het aanbrengen van de veiligheidsgordels kan er worden gereden. In principe is tijdens de manches alles geoorloofd. Daarna zijn de monteurs aan zet, die vakkundig met een hamer en breekijzer de auto weer fatsoeneren.”

Sensatie
Goos Middelkoop, voorzitter van MAC Magneet, is heel enthousiast over het nieuwe onderdeel. “Je krijgt bij het zien van deze Bangerstox weer het gevoel dat je naar een echte ouderwetse autocross aan het kijken bent. Er staat al een aantal spectaculaire rijders ingeschreven, die garant staan voor zeer veel sensatie.”

Rijneveld is blij met het besluit van de organisatie om dit jaar voor het eerst de Bangers te laten rijden. “Daar rijden, met alle respect, toch de coureurs die niet zo nauw kijken. In al die jaren heb ik altijd geprobeerd met zo weinig mogelijk schade te rijden, het is toch een dure hobby.”

Theo Sprong-Het Kontakt.