Mac Magneet zorgt voor geslaagde opening van het autocrossseizoen

Meerkerk – Onder perfecte omstandigheden is het autocrossseizoen geopend. Tot tevredenheid van het organiserende Mac Magneet waren er meer rijders en ook meer toeschouwers te bewonderen op de kleibaan aan de Meerkerkse Burggraaf.

“Er zijn zelfs rijders uit België en Duitsland”, vertelde een zichtbaar tevreden Magneet-voorzitter Goos Middelkoop, die een kleine 1000 betalende bezoekers langs de kassa zag gaan. “Met bijna 150 rijders, verdeeld over tien klassen, zorgden voor een hoogstaande cross. Een cross, die volgend jaar wel meer bezoekers verdient.”

Een terechte wens van de Mac Magneet voorzitter. Want er was wat paardenkracht aanwezig. Ook Gert-Jan Klok, die met zijn stockcar uit het verre Friese Harkema naar de Alblasserwaard was gekomen. “Helaas zit het onze kopman Jan van Driest, goed voor vele nationale en internationale titels, eventjes niet mee. De eerste ronde leverde een kapot kroonwiel op. Hij heeft nu eventjes geen tijd, over driekwartier moeten we weer aan de start verschijnen. De 650 PK V8-motor moet worden gerepareerd. En als het niet lukt, dan moeten we vanavond nog aan de bak. Morgen naar Sint Maarten in Noord-Holland en maandag en dinsdag crossen we in eigen omgeving, Blauwhuis. Ook leuk.”

Uitdeuken
Een paar auto’s verder, heeft Willy Snijders uit het eveneens niet in de buurt liggende Maastricht met een simpelere klus te klaren. “Ik ben over de kop gegaan, met een beetje uitdeuken ben ik weer de man.”

Onder de vijfentwintig regiorijders ook Twan Harskamp en Jeffrey Boef uit Lexmond. “Normaliter voetballen we op zaterdag bij Lekvogels 2. Vandaag geen wedstrijd tegen WNC 3. Voetballen kun je altijd.”

Voor Harskamp zijn eerste wedstrijd. “Helaas reed Jeff bij mij binnen en was het gedaan met de manche. Maar ik kan nog rijden, een deukje meer of minder maakt niet uit. Haha”, lachte Harskamp. Zijn maatje Jeffrey Boef iets minder. “Ik probeerde binnendoor af te snijden, maar raakte Twan. Trouwens een prima besluit van de organisatie om niet meer op dezelfde dag als Lopik te rijden. De regio is nu eindelijk weer goed vertegenwoordigd.”

Ook Richard de Kruyk uit Groot-Ammers maakte zijn debuut. “Het is superspannend. Ik ben van oorsprong motocrosser, maar de jaren gaan tellen. Ik wil dit jaar bekijken of deze sport iets voor mij is. Afgelopen winter heb ik, met steun van mijn werkgever Mourik, deze Honda CRX omgebouwd. De eerste manche viel tegen, want ik kwam in een greppel terecht.”

Tevreden
En hoewel in het AD Rivierenland een minder positief verhaal stond, kon Mac Magneet terug zien om een geslaagde troef om niet meer op Pinksterenmaandag te rijden. Want wat wil je nog meer: (iets) meer toeschouwers en aanzienlijk meer rijders.

“Mede dankzij Facebook. Mijn vrouw was hierin heel fanatiek en niet voor niets. Veel berichtjes op dit medium heeft toch voor meer publiek en rijders gezorgd”, genoot MAC Magneet-bestuurslid Willem van der Leeden aan het einde van de dag. “Ook het weer heeft meegewerkt. Gisteren een perfect regentje en nu een lentezonnetje. Perfect. Volgend jaar rijden we op zaterdag 26 april, schrijf maar op in je agenda.”

Baarlo
Zoals de Duitser Dirk Albrecht uit Monchengladbach. “Ik rijd voornamelijk in Nederland. In Duitsland zijn er niet van dit soort wedstrijden. Veelal cross ik in Venray en in Posterholt, net over de grens in Nederland. Maar ik ga ook weleens naar Emmen en ook in Engeland. Vorig jaar was ik in Coventry en Millwall”, lachte de 33-jarige oosterbuur. “Gisterenmiddag kwam ik er via Facebook achter dat er vandaag hier in Meerkerk een autocross werd gereden. Zometeen ga ik via Baarlo, waar een nachtcross wordt gereden, naar huis.”

Op het scheiden van de markt kocht de driejarige Bram uit Lexmond met zijn vader nog een kaartje. “Opa en Oma waren 40 jaar getrouwd en hielden gisterenavond een feestje. Bram heeft uitgeslapen, maar wilde per se nog wel naar de autocross. We zijn wat laat, maar de finales kunnen we nog mooi meepikken”, lacht zijn vader.

Tot slot was EZHACO-voorman Henk Wooning ook een gelukkig mens. “Een mooie cross, prima weersomstandigheden en in verschillende klassen rijdende crossers. Uit alle windstreken van Nederland en zelfs internationale rijders. We zijn tevreden.”